Rondleiding bij de Van Nellefabriek op zaterdag 28 maart 2020

Op slechts enkele kilometers van ParkEntree staat een bijzonder gebouw. Veel mensen kennen het wellicht, de trein rijdt er langs en de naam herinnert aan vroeger: de koffie, thee en tabaksartikelen die er gemaakt werden, droegen de naam Van Nelle. 
De Van Nellefabriek, in gebruik genomen in 1930, staat sinds vijf jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Volgens de Unesco “belichaamt het gebouw een nieuwe fabriekssoort die symbool werd van de modernistische en functionalistische cultuur in de tussenoorlogse periode”. De Van Nellefabriek werd ontworpen volgens nieuwe principes. Geen bakstenen maar beton, geen draagmuren maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan licht. Zo was het gebouw open naar buiten en zorgde het daglicht voor aangename werkomstandigheden. 

De Van Nellefabriek is een gebouw met een verhaal, en dat gaan we horen en zien tijdens de rondleiding door een van de gidsen van Urban Guides. Al sinds 2004 verzorgt dat bedrijf rondleidingen door het ‘glazen paleis’. In een gebouwentour van een uur komt de architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst aan bod. Urban Guides belooft: “Met een ervaren architectuurgids loop je door en rond de fabriek en kom je erachter waarom dit baanbrekende ontwerp van internationale betekenis was en vandaag de dag nog altijd zo relevant is.”

Informatie

We hebben voor de bewoners van ParkEntree een rondleiding afgesproken op zaterdag  28 maart om 14.00 u. Na afloop is er koffie/thee. De kantine in de fabriek is in het weekend gesloten maar we zijn welkom in Black Smoke, gevestigd in de voormalige bedrijfsbrandweergarage van de Van Nelle fabriek. Er is per tour plaats voor max. 20 deelnemers, de deelnemersprijs is daarop gebaseerd. Als de belangstelling groter is, zoeken we een passende oplossing. Deelname kost voor entree, gids en afsluitende koffie ca. € 15,- per persoon.

Meld je aan via deze link. Om tijdig te kunnen reserveren, verzoeken we je uiterlijk 15 februari te melden of je/jullie meegaan.  

Van harte welkom! 

Ingrid, Joost, François 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.