Een seniorenstad in Nederland

Wonen met leeftijdgenoten ook terwijl je fit en gezond bent? Er zijn niet veel mogelijkheden voor in Nederland. Maar één van de opties is ParkEntree in Schiedam. Het is nu nog een uniek project, maar gemeenten in héél Nederland kijken er met veel belangstelling naar. 

Artikel van Lenny Langerveld in Plus op 22/10/20. Lees het artikel hier op Plus online

Hoe wil je later wonen? Het is een vraag die we onszelf – vroeg of laat – allemaal stellen. Bij de kinderen in de buurt? Of liever gewoon in je eigen huis en in je eigen straat? Te midden van leeftijdgenoten of juist in de buurt van jong volk?

ParkEntree

Wie gezond is, maar tóch tussen leeftijdgenoten wil wonen, heeft in Nederland niet veel te kiezen. Eén van de projecten die daarin wél voorziet, is ParkEntree in Schiedam. Twee hofjes, 35 woningen, 44 appartementen. ParkEntree is het eerste seniorenbuurtje in Nederland, de bewoners zijn vijftig jaar of ouder.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Alex Sievers is de grote inspiratiebron van ParkEntree. Eigenlijk wilde hij een seniorenstad bouwen als Sun City in Arizona. Een gemeenschap waar de bewoners aangemoedigd worden om actief te zijn en van alles met elkaar te ondernemen. Geen anonimiteit, maar contact. En een woonomgeving die daaraan meehelpt. Op kleine schaal is het allemaal gelukt, hier in Schiedam. Geen mega-stad, maar wel twee hofjes met gezamenlijke binnentuinen; semi-openbare ruimtes met grassen en bloemen, bomen, een bankje en een meanderend tegelpad waar je elkaar kunt ontmoeten. Het warm kloppend hart van ParkEntree is de Lounge. Een gezamenlijke ruimte waar het ruikt naar verse koffie en warm eten. Een plek voor klaverjasmiddagen, yoga, koffie-ochtenden en gezamenlijke maaltijden.

“Wij zijn geen mensen voor een flat”

Lieuwe (71) en Dieuwke (68) van Tricht wonen in ParkEntree sinds januari 2019. “Wij zijn geen mensen voor een flat”, zo ontdekten ze. “Je trekt de deur dicht, en je ziet niemand meer. Dat past niet bij ons.” Het concept van ParkEntree sprak hen gelijk aan. Er is genoeg te doen, maar je bent tot niets verplicht. Dieuwke: “Maar voor je het weet, zit je bij elkaar voor een hapje en een drankje of een barbeque voor de hele buurt, voor zover de angst voor coronabesmetting dat nu toelaat.” Het kan niet anders, of wonen in ParkEntree spaart zorg uit, zo denken ze. “Elkaar helpen is de normaalste zaak hier. Jan is één van de oudste bewoners. Hij is in de tachtig. Als hij weer eens loopt te sjouwen, schieten alle mannen erop af. En als iemand moet revalideren, kan hij dat hier echt wel in zijn of haar eigen huis doen. Er is altijd hulp, hier kun je oud worden.”

Een andere bewoonster verzorgt de planten op haar terras. “Ik heb het idee dat ik de hele tijd op vakantie ben, sinds ik hier woon.” Dat komt vooral door de bouw van wit gestucte muren en veel hout, zo denkt ze. Maar ook doordat wonen hier niet anoniem is. “Het gevoel van veiligheid dat ik hier heb, is écht heel fijn.”

Ten tijde van de lockdowns zijn bewoners extra blij met ParkEntree. Weliswaar zijn er minder activiteiten, maar tegelijkertijd heb je altijd aanspraak en bekenden om je heen, al is het op anderhalve meter afstand en veilig in de buitenlucht. Niemand die in eenzaamheid wegkwijnt.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hoe uniek is ParkEntree?

Sievers plaatst ParkEntree tussen de woongroepen van bijvoorbeeld de Knarrenhof en een woonzorgcentrum de Leyhoeve in Tilburg. De Leyhoeve is een levensloopbestendig woonzorgcomplex met tweehonderd huurwoningen voor een huurprijs vanaf 1000 euro per maand, zorgsuites, diverse horecagelegenheden, fitness en welness. Sievers: “Je kunt er heel goed wonen, maar over de woonomgeving zelf, heb je niets te vertellen.”

Aan de andere kant van het spectrum staan de hofjes van de Knarrenhof, waarvan de eerste is gerealiseerd in Zwolle. Het Aahof bestaat uit 48 woningen om twee hofjes met een gemeenschappelijke binnentuin en een vrijstaand gemeenschapshuis het “Hofhuys”.

Gastvrouw

Sievers: “De Knarrenhof had een heel andere financiering. Daar waren de bewoners zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het geld. Daar stond tegenover, dat ze ook heel veel zeggenschap hadden in de bouwfase. Bij ons was er een projectontwikkelaar die bouwde, mét heel veel inspraak van toekomstige bewoners.” Een ander verschil is de gastvrouw, die voor tien uur in de week actief is in ParkEntree. Nieuwe bewoners worden door haar op gang geholpen. Maar ook nu alle bewoners hun draai hebben gevonden, is haar inbreng van groot belang. Ze neemt initiatieven, houdt wachtlijsten van geïnteresseerden bij en bemiddelt als er een verschil van mening is, tussen bewoners. Dat iemand die er niet woont, in zo’n geval het pleit beslecht is een groot voordeel, aldus Sievers.

Maar zowel de Knarrenhof als ParkEntree komen voort uit dezelfde gedachte, aldus Sievers. Een woonomgeving waarin niemand eenzaam hoeft te zijn, die uitnodigt om elkaar te ontmoeten en elkaar te helpen.

Blijft het hierbij?

Er is veel belangstelling voor ParkEntree vanuit gemeenten in heel Nederland. Sievers is vanuit zijn bedrijf Senior Smart Living in gesprek met vier nieuwe gemeenten, waaronder Helmond. Ook dáár zal een seniorenbuurt van rond de honderd woningen verrijzen.

Veel activiteiten

Er staat inmiddels een serie activiteiten gepland in en om de lounge in ParkEntree. En er zijn al diverse leuke bijeenkomsten georganiseerd de afgelopen weken. Met, als gevolg van corona, natuurlijk steeds een beperkt aantal deelnemers.

De koffieochtend van afgelopen week was een groot succes, net zoals de gezamenlijke maaltijd van anderhalve week geleden. Voor de komende weken staan er een Spaanse avond op het programma, verschillende wandelingen – waaronder de wekelijkse op de donderdagavond – een klaverjasavond, workshops bonbons maken, yoga lessen (op een avond en een ochtend), een high-tea, een bier-experience, de burendag, een hotpot avond en nieuwe koffieochtenden en gezamenlijke maaltijden. En nog meer in de planning.

Kijk in de agenda voor de exacte data en details: https://www.parkentree.nl/calendar/

Je kunt je ook abonneren op de agenda, zodat je op de hoogte blijft van de laatste toevoegingen.

Daarnaast zullen we binnen enkele dagen een app introduceren waarmee het nog gemakkelijker wordt te reserveren voor verschillende activiteiten. Deze app met de naam ziejezo zal (uiteraard zonder kosten) beschikbaar zijn via de Appstore en Google Play.

Voor de app op Google Play klik je hier.

De link voor de Appstore volgt later deze week.

Een handleiding voor gebruik van de app volgt zsm.

Welke koffie gaan we schenken in de ParkEntree Lounge?

Proef mee op 13 augustus aanstaande en beslis mee over de koffie voor in de lounge. Die middag hebben we zes smaken bonen met zowel de lichtere als donkerder roast. Koffie met een kruidachtige smaak, en koffie met een nootachtiger melange . De koffie die het meest in de smaak valt en de meeste stemmen vergaart zullen we bestellen voor gebruik in de lounge.

Elk van de smaken kan gedronken worden als espresso, lungo, latte of cappuccino.

Lees verder

Eerste woon- en leefconcept in het middensegment voor senioren in Nederland

Uit de nieuwsbrief van de gemeente Rotterdam, juli 2020

Senioren wonen over het algemeen steeds langer thuis maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verhuizen zij wél als er een goed alternatief geboden wordt. Het Senior Smart Living concept is zo’n goed alternatief met belangrijke elementen voor de ideale woonsituatie voor straks.

Senior Smart Living is een woon- en leefconcept voor de grote groep 50-plussers in het middensegment, gebaseerd op de kernwaarden: verbinden, genieten en ontplooien. De formule gericht op optimale gastvrijheid en slimme voorzieningen ondersteunen het zelf-organiserend vermogen van de bewoners, stimuleren ontmoeting en gaan zo eenzaamheid tegen. Daardoor kunnen mensen langer onbezorgd leven en wordt tegelijkertijd de doorstroming op de woningmarkt bevorderd omdat er eengezinswoningen vrijkomen.

ParkEntree
ParkEntree Schiedam is de eerste woonbuurt in Nederland met 89 woningen voor actieve senioren waarbij het voorkómen van eenzaamheid en samenredzaamheid centraal staan. Het is gebaseerd op de principes van het concept Senior Smart Living. De woonbuurt biedt bewoners drie verschillende woningtypes in het middensegment. Dat levert een populaire woonomgeving op welke naadloos aansluit op de wensen en behoeten van de bewoners. Zo kunnen mensen van wie altijd gedacht werd dat ze vaak niet van woning willen veranderen, verleid worden om toch te verhuizen.

Lees hier meer over het woon- en leefconcept Senior Smart Living.

Open Huis ParkEntree Lounge

Afgelopen vrijdag 10 juli was er een open huis in de ParkEntree Lounge. Deze is nog niet geheel ingericht, maar al wel ver gevoeg gevorderd om iedereen een kijkje te laten nemen. De weergoden waren ons goedgezind en zo konden we behalve binnen in de lounge ook op het terras genieten van een drankje , een hapje en goed gezelschap.

De keuken, logeerruimte en badkamer zijn inmiddels op de raambekleding na klaar voor gebruik. De komende weken staat de afronding van de gehele lounge gepland. Zo worden er onder meer nog enkele banken en eettafels geplaatst, en uiteraard de raambekleding. Op 1 augustus gaat de lounge op voor de bewoners van ParkEntree.

Gratis klassieke concerten online

Het Concertgebouw en vijftien andere vooraanstaande Europese klassieke  concertzalen trekken samen op voor een unieke digitale programmering ten tijde van de coronacrisis: samen streamen ze elke avond een ander concert uit hun archief. De concerten zijn elke avond om 20:00 uur te zien via alle Facebookpagina’s van de deelnemende zalen.

Er kunnen meer gratis concerten bekeken worden via de website van het Concertgebouw. Klik hier voor meer informatie.