Gratis klassieke concerten online

Het Concertgebouw en vijftien andere vooraanstaande Europese klassieke  concertzalen trekken samen op voor een unieke digitale programmering ten tijde van de coronacrisis: samen streamen ze elke avond een ander concert uit hun archief. De concerten zijn elke avond om 20:00 uur te zien via alle Facebookpagina’s van de deelnemende zalen.

Er kunnen meer gratis concerten bekeken worden via de website van het Concertgebouw. Klik hier voor meer informatie.

Ontbijt bij Semazen

Net als een jaar geleden organiseert Annemarie Smits opnieuw een gezamenlijk ontbijt bij Semazen. Nu op 1 maart. Vorig jaar was het een geslaagde actie, en dat zal het dit keer vast ook weer worden.

Zij heeft een gereserveerd bij Semazen waar om 10.30 uur een turks ontbijt (lopend buffet) incl. Turkse thee voor ons klaarstaat. De kosten hiervan zijn ongeveer 10 euro pp. Koffie is tegen betaling extra te bestellen.

Semazen, Parkweg 367-369, Schiedam

Meld je aan via deze link.

Rondleiding bij de Van Nellefabriek op zaterdag 28 maart 2020

Op slechts enkele kilometers van ParkEntree staat een bijzonder gebouw. Veel mensen kennen het wellicht, de trein rijdt er langs en de naam herinnert aan vroeger: de koffie, thee en tabaksartikelen die er gemaakt werden, droegen de naam Van Nelle. 
De Van Nellefabriek, in gebruik genomen in 1930, staat sinds vijf jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Volgens de Unesco “belichaamt het gebouw een nieuwe fabriekssoort die symbool werd van de modernistische en functionalistische cultuur in de tussenoorlogse periode”. De Van Nellefabriek werd ontworpen volgens nieuwe principes. Geen bakstenen maar beton, geen draagmuren maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan licht. Zo was het gebouw open naar buiten en zorgde het daglicht voor aangename werkomstandigheden. 

De Van Nellefabriek is een gebouw met een verhaal, en dat gaan we horen en zien tijdens de rondleiding door een van de gidsen van Urban Guides. Al sinds 2004 verzorgt dat bedrijf rondleidingen door het ‘glazen paleis’. In een gebouwentour van een uur komt de architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst aan bod. Urban Guides belooft: “Met een ervaren architectuurgids loop je door en rond de fabriek en kom je erachter waarom dit baanbrekende ontwerp van internationale betekenis was en vandaag de dag nog altijd zo relevant is.”

Informatie

We hebben voor de bewoners van ParkEntree een rondleiding afgesproken op zaterdag  28 maart om 14.00 u. Na afloop is er koffie/thee. De kantine in de fabriek is in het weekend gesloten maar we zijn welkom in Black Smoke, gevestigd in de voormalige bedrijfsbrandweergarage van de Van Nelle fabriek. Er is per tour plaats voor max. 20 deelnemers, de deelnemersprijs is daarop gebaseerd. Als de belangstelling groter is, zoeken we een passende oplossing. Deelname kost voor entree, gids en afsluitende koffie ca. € 15,- per persoon.

Meld je aan via deze link. Om tijdig te kunnen reserveren, verzoeken we je uiterlijk 15 februari te melden of je/jullie meegaan.  

Van harte welkom! 

Ingrid, Joost, François 

Wandeling Zwart Nazareth

Op 1 september organiseerden Lieuwe en Dieuwke een zeer geslaagde wandeltocht door historisch Schiedam. Hieronder een beeldverslag.

Achter de schermen bij Ikea

Zaterdag 29 september jl. hebben Aimee van Duijn en haar partner Aad Nieuwenhuijse een mooie excursie georganiseerd voor verschillende bewoners van ParkEntree. Het onderwerp: een kijkje achter de schermen bij IKEA in Delft.

Aimee stond de bewoners bij de personeelsingang op te wachten met een badge met ieders naam erop, dat gaf toch een beetje een VIP gevoel. Erg amusant om te zien. We begonnen met een lekkere ontbijt in de ruimte van het personeel. De tafel was gezellig en uitnodigend gedekt, het was een gezellig halfuurtje om elkaar beter te leren kennen. Tijdens de rondleiding vertelde Aimee over de bedenker en eigenaar van IKEA en over speciale, in een nieuw jasje opnieuw gepresenteerde meubels. Via de time-tabel aan de muur kon je haar verhaal goed volgen.

De open kantoorruimten weerspiegelen het open karakter van Ikea, de vrije manier waarop mensen met elkaar omgaan en de een fijne en transparante samenwerking die dat tot gevolg heeft. We werden meegenomen in haar verhalen over de gezinnen, dat zij de inspiratiebronnen zijn voor de indelingen van ruimten, op basis van de behoeftes van de gezinnen. We zagen ook verschillende huiskamers, de ene modern en de ander typisch Scandinavisch ingericht. De inspirerende verhalen van Aimee maakten het plaatje compleet.

Aimee werkt al jaren bij Ikea en kent bijna iedereen bij naam, dat gaf een mooi beeld hoe de mensen met elkaar omgaan bij IKEA. Na het bekijken van de woonkamers, overige ruimten, de stilteruimte (voor als je af en toe toch wat meer privacy nodig hebt), de mooie groene planten muren hadden wij een tussenstop bij de liften. Vanaf daar kon je de bezoekers binnen zien komen. Aimee vertelde dat de dagelijkse routinehandelingen erg belangrijks zijn bij Ikea. Dat de vlag altijd hangt en nog een aantal belangrijke details, waar dagelijks veel aandacht wordt gegeven. Want aandacht maakt alles mooier! 🙂

Tegen het einde van de rondleiding kwamen wij bij langs de bakkerij Hier stonden Aad en een collega lekkere broodjes te bakken. Ze gaven een leuke show achter de glazen wanden, over hoe je ambachtelijk brood kneedt en bakt. Voor de groep stond een flinke plaat met verse kaneelbroodjes klaar – ooh zo heerlijk! Bij de afsluiting kregen wij nog een lekkernij mee, vers uit de bakkerij.

Wij hebben een gezellige en ontspannen rondleiding gehad die heel goed was verzorgd door Aimee en Aad. Zeker een aanrader voor diegenen die niet zijn geweest.

Concert Anna Fedorova mét inleiding door François

Joost en Ingrid (bouwnummer 15) organiseren voor de bewoners van ParkEntree een bezoek aan een klassiek concert in Schiedam. Zo kan iedereen kennis nemen van hetgeen Schiedam op dit vlak te bieden heeft; vlak bij huis.

Het gaat om een prachtig pianoconcert van Anna Fedorova op vrijdag 5 oktober aanstaande. En wat wil nu het geval? Eén van de toekomstige bewoners van ParkEntree, François van den Anker (bouwnummer 27), is muziekjournalist en heeft enkele jaren geleden voor zijn werk Anna Fedorova geïnterviewd voor een publicatie in “De Edesche Concertzaal”. En hij wil zijn ervaring graag met de andere bewoners delen.

Het programma voor 5 oktober is daarmee als volgt:
19:00 uur – inleiding door François en een kopje koffie (locatie volgt)
20:15 uur – pianoconcert door Anna Fedorova met werken van Beethoven, Chopin, Skriabin en Schumann (locatie westvest90-kerk)

Meld je aan door hier te klikken

De exacte prijs voor het concert wordt pas in juli/augustus bekend gemaakt. Vorig seizoen bedroegen de prijzen € 20,= inclusief een drankje tijdens de pauze. Voor personen met een 65+, CJP of Rotterdampas is er korting. En dan zijn er nog de kosten van een kopje koffie o.i.d. vooraf. Later meer.

Westvest 90

De Stichting Westvest 90 stelt met ‘Concertpodium Westvest90-kerk’ diversiteit en kwaliteit voorop als het gaat om de samenstelling van de concertserie. Zowel jong publiek als ervaren luisteraars kunnen genieten van de prachtige concerten door voornamelijk Nederlandse topmusici, talent van de toekomst en nieuw gecomponeerde muziek. Dit alles speelt zich af in de sfeervolle ambiance en de mooie akoestiek van de Westvest90-kerk, waar regelmatig CD’s opgenomen worden.

Enkele fragmenten uit de publicatie in “De Edesche Concertzaal” door François van den Anker

Anna Federova: ‘Ik wil doordringen tot de kern van de muziek’
Pianiste Anna Federova, geboren in Kiev, reist de hele wereld rond en doet op die reizen geregeld Nederland aan. Ze trad al een paar keer op in het Amsterdamse Concertgebouw en is sinds twee jaar artistiek leidster van een eigen festival: het IKFE, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede. Het wordt jaarlijks rond Hemelvaart gehouden.

Opgegroeid tussen de klavieren
Met ouders die beiden professioneel piano speelden, groeide Anna Federova op tussen de klavieren. “Ik herinner me sinds mijn vroegste jeugd niet anders dan het geluid van de piano in huis, als mijn ouders studeerden of leerlingen ontvingen. Ze gaven me les en tot mijn 18e waren ze bepalend voor mijn muzikale ontwikkeling. Maar zelfs voor die tijd nam ik al deel aan concoursen en speelde ik op festivals.”

Meer dan 17 miljoen hits op YouTube
Van haar optreden in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw in 2013 staat een opname op YouTube. De uitvoering van het Tweede pianoconcert van Rachmaninov werd al meer dan 17 miljoen maal bekeken. Toch is het grote concertrepertoire niet het enige wat ze graag doet. Recitals en kamermuziek zijn haar even lief. Sinds haar deelname in 2012 aan de Academy van het muziekfestival in Verbier, in de Zwitserse Alpen, is haar interesse in kamermuziek nog toegenomen. “Kamermuziek is heel intiem, heel klein. Samenspelen met een of meer andere musici vraagt dat je beiden ernaar streeft een eenheid te worden, door naar elkaar te luisteren en jezelf te vergeten.”

Rennen voor de trein
Sinds een jaar vormt ze op de podia geregeld een duo met de Duitse cellist Benedict Klöckner. Haar eerste kennismaking met Klöckner vond plaats op weg naar het Verbier Festival. Ze vertelt hoe ze op een heel strak reisschema nét nog de laatste trein naar Verbier zou moeten halen. Maar het ging bijna mis, en rennend met haar koffers vloog ze van het aankomstperron 2 naar perron 59, waar de laatste trein nog zou wachten. “Ik begreep niks van die nummering maar ik zag een jongeman die net als ik met koffers door het station aan het racen was. Hij had een cellokoffer bij zich en ik riep buiten adem: ‘Verbier?’ en hij riep al rennend: ‘Ja!’ Hij hielp me met mijn bagage bij het instappen maar ik struikelde en viel op mijn knieën.” Met een grote lach besluit Anna haar verhaal: “Benedict mag nog graag mensen wijsmaken dat ik bij onze eerste ontmoeting op mijn knieën ging voor hem, maar wat ik vertel is de échte waarheid!” Voor het gehele artikel, zie:
https://www.edescheconcertzaal.nl/posts/anna-fedorova-kamermuziek-is-heel-intiem-heel-klein

Schiedam Buiten

Schiedam, 24 april, prachtig weer voor een boottochtje door de Schiedamse grachten. Annemarie, Martin, Aimee, Aad en François hebben, na de culturele kennismaking in januari, een tweede uitje georganiseerd voor de toekomstige bewoners van ParkEntree. En ook nu schijnt de zon volop, dus een buitenactiviteit komt als geroepen. Rond 14:00 uur stappen we met bijna veertig mensen op een fluisterboot die ons in het oude centrum van de stad brengt en op plaatsen waar je als toerist toch minder snel komt. Niet omdat het er niet mooi zou zijn, of indrukwekkend, maar vooral omdat ze een beetje buitenaf liggen.

Onze gids op de fluisterboot, Joop, is zo’n man die je op deze plek verwacht. Ervaren, Schiedams, met veel liefde voor de fluisterboot, schepen en water in het algemeen. Dat hij van de historie van de stad houdt, merk je aan de manier waarop hij de grachten, de molens, de rijke gebouwen, mensen en beroepen met elkaar verbindt. Alcohol, en meer specifiek jenever en gin, speelt in deze historie sowieso een grote rol. In vroegere tijden waren deze alcoholica van belang vanuit economisch perspectief en ook nu nog is een bedrijf als Nolet prominent aanwezig in Schiedam. Interessant is ook om te zien dat Nolet een ooit gesloopte molen weer opnieuw heeft opgebouwd, nu met een betonnen skelet waar dat ooit bakstenen waren. Overigens is ook deze molen imposant in zijn verschijning, zeker als we vanaf het wateroppervlak 55 meter omhoog kijken.

Bert en Berthe zijn ook mee deze dag. Zij hebben een verandabungalow gekocht langs de Parkweg. Het stemt hen tevreden als ze zien dat de bouw gestaag vordert. Zelfs de ruwbouw van de eerste etage is al goed zichtbaar. Bert en Berthe zijn een bijzonder stel in ParkEntree als we kijken naar hun huidige woonplaats. Dat is Enschede. Een eind uit de buurt. Tegelijkertijd is de Rotterdamse en Schiedamse omgeving voor hen niet onbekend omdat hun kinderen hier wonen. Om wat dichterbij hen te wonen waren ze op zoek naar een nieuwe woning en vonden die in ParkEntree. Waarom ParkEntree? “Omdat het een mooi concept is met gelijkvloerse woningen en een lounge als makkelijke plek om mensen te ontmoeten, om soms samen dingen te kunnen doen”. Bert en Berthe nemen vast iets van het Twentse naoberschap mee naar Schiedam.

Na de boottocht is het tijd voor de inwendige mens. Op een prachtig terras bij de Noordmolen verzamelen we voor een drankje en verschillende snacks. Het is weer prima georganiseerd deze middag. Ook mooi is het interieur van deze Noordmolen. Het is toch geweldig om te zien hoe goed het industriële erfgoed zich leent voor andere functies, zoals in dit geval een restaurant.

Aad en Aimee behoren tot de jongere kopers van ParkEntree. Sterker nog, Aad viert vandaag zijn vijftigste verjaardag en heeft om die reden van Annemarie een vrolijke button opgespeld gekregen. Ze werken allebei bij de Ikea in Delft (goed idee voor een volgend uitje in de wintermaanden? Ikea achter de schermen), komen uit Rotterdam en kennen elkaar al heel lang maar zijn nog niet zo lang als stel bij elkaar. Hun wens om samen te gaan wonen leidde tot een zoektocht naar een woning, en dat werd een hofbungalow in ParkEntree. Waarom een hofbungalow? “Ha, we vonden dat al een mooi huis, en ons sprak de parkeerplaats voor de deur toch ook wel aan. Tegelijkertijd zijn we toch nog flink aan de slag gegaan om een heel andere indeling te maken dan standaard. Fijn dat we die ruimte hebben gekregen om dat te doen. We hebben beneden van slaapkamer 2 de badkamer gemaakt en de originele badkamer door de helft gedaan de ene helft bij de keuken en de andere helft bij slaapkamer 1 getrokken. Op de verdieping hebben we de grootst mogelijke opbouw gekozen en daarin een tweede badkamer gemaakt. Leuk om zo puzzelend met ons nieuwe huis bezig te zijn”.

Time flies deze middag. Voordat we er erg in hebben is de middag alweer ruim voorbij en neemt eenieder afscheid. Met dank aan de organisatie en met een mooi vooruitzicht op wonen in ParkEntree. Voor dat dat moment is aangebroken staan nog andere activiteiten op het programma, zoals een zomerborrel en een concertbezoek in oktober

Kennismaking met Schiedam

Zaterdag 24 februari, Zavor Coffee Experience Schiedam. Annemarie klimt op een leeg kratje om net iets boven de veertig andere toekomstige bewoners van ParkEntree die bijeen gekomen zijn voor een gezellige culturele middag in hun stad uit te komen. Ze heet iedereen van harte welkom en vertelt over het programma van de dag: koffie met taart, cultuur en een drankje als afsluiting. Voor sommige aanwezigen is het zo ongeveer hun eerste kennismaking met de rijkdommen van Schiedam, anderen wonen er al hun hele leven. Zavor is een door de organisatie toepasselijk en goed gekozen start van de middag, want ook Zavor is nieuw in Schiedam en heeft zich genesteld in het historische hart: de Hoogstraat.

Naast Annemarie zijn François, Aimée, Aad en Martin de aanstichters van wat een mooie middag belooft te worden. Zij hebben als eersten van de toekomstige bewoners van ParkEntree een gezamenlijke activiteit georganiseerd. Met als doel elkaar te leren kennen, ervaringen over het verloop van de bouw te delen en gewoon samen een leuke middag te beleven. Het is hartje winter en de zon schijnt volop, dus een prima combi.

Gerard en Karin hebben zich ook voor deze middag aangemeld. Ze wonen nu nog in Hellevoetsluis en zien uit naar de verhuizing naar ParkEntree waar ze een mooie verandawoning langs de Parkweg hebben gekocht. Ze vinden het heerlijk om goed na te denken over hoe hun huis er straks komt uit te zien, binnen en buiten. Wat hen aanspreekt in ParkEntree is ook de lounge, straks één van de primaire ontmoetingsplekken in de buurt. “De lounge maakt het makkelijk om contacten te leggen met onze toekomstige buurtbewoners. Heel fijn. We zien ernaar uit”.

Na de lekkere koffie is het tijd voor cultuur. De organisatie schotelt ons vier keuzes voor, allemaal interessant en centraal gelegen in de historische stad: Het Jenevermuseum (hoe Schiedams kan het zijn?), het Stedelijk Museum, Molen De Walvisch en het Coöperatiemuseum. Ieder maakt zijn of haar keuze en we gaan op pad.

In het Stedelijk Museum is er een expositie van fotograaf Cas Oorthuys over de Schiedamse werf De Gusto. Prachtige beelden van havenarbeiders en imposante schepen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Ton en Gerda hebben er nog wel herinneringen aan vanuit een Vlaardingse jeugd. Nu wonen ze al een tijdje in het hart van Schiedam en straks verhuizen ze naar een hofappartement. Een mooi vooruitzicht en uitzicht, want hun toekomstige woning ligt op de zesde verdieping: de hoogste. Gaan ze de Schiedamse binnenstad niet missen straks? Ton: “Nee hoor, we zullen de binnenstad niet missen, want ParkEntree ligt aan de rand van het centrum en we werken beide als vrijwilliger in de binnenstad, dus we komen er vaak genoeg”. Hun huidige stadswoning bestaat deels uit twee panden en is drie verdiepingen hoog met een tuin van 22 X 8 meter. De tuin en de trappen worden langzaam aan een belemmering, dus een gelijkvloerse woning biedt uitkomst. En daarnaast spreekt hen het totale concept van ParkEntree bijzonder aan, zoals de bouw, de ligging, de lounge en de verdere voorzieningen. Ze zijn blij met hun gemaakte keuze.

Op de zolderverdieping van het museum, de Appelzolder, is aandacht voor de kunst van Cobra met enkele bijzondere werken van Karel Appel. De wat sombere sfeer van de doeken is niet helemaal wat we straks in de lounge van ParkEntree willen hebben vinden Ana en Robert, kopers van een singelappartement op de eerste verdieping. Liever een wat vrolijker blik. Wat wel leuk is van kunst als deze is dat het boeiend is om elkaars meningen te horen en te delen.

De middag eindigt in Zaalig, een gezellig café aan de Grote Markt. Met z’n allen vullen de ParkEntree-ers de hele ruimte. Vincent en Marian verruilen het Rotterdamse Prinsenland, waar ze bovenin de Parktoren wonen, voor een hofappartement op de tweede verdieping. Van de Parktoren naar ParkEntree. Ze vinden het mooi dat ParkEntree helemaal bedacht is vanuit de wensen van de senior. Die zijn op sommige vlakken toch net wat anders dan die van jongeren. Fijn is vooral ook dat er een lounge komt en dat mensen open staan om dingen met elkaar te doen. De bouw kan ze dan ook niet snel genoeg gaan.

Tot slot, veel dank aan de organisatie van deze zeer geslaagde middag!